‘Europa – tussen euforie en malaise’ was het zeer actuele en fascinerende onderwerp van de lezing die dr. Joop de Vries hield op donderdag 17 oktober 2019. Actueler kon het niet, want die dag werd er (weer eens) intensief onderhandeld over de - wel of niet - komende Brexit-deal.

Joop de Vries, die jarenlang werkzaam was bij Shell in strategie en ontwikkeling en later bij sociaal culturele onderzoeksinstituten in Heidelberg en Parijs, loodste ons in flinke vaart door de jaren waarin Europa met wisselend sentiment bekeken werd. Een verrassende blik op de historie.

Zo stonden we geen 2 jaar geleden nog sceptisch tegenover Europa, maar is dat gevoel, ten gevolge van de Brexit-dreiging en het verschijnsel Trump, toch flink bijgesteld. Ondersteund door veel onderzoeken liet hij ons zien hoe het nu met de perceptie van Europa gesteld is en zag hij een toekomst waarin meer naar de burgers geluisterd zou moeten worden.

Er waren flink wat relevante vragen uit de zaal, waar zo’n 35 Stadsdorpers bijeen waren. We dronken na afloop samen een drankje, waarbij Joop de Vries nog lang met een kring geïnteresseerden sprak.
Hij is nu bezig zijn in 2006 gepubliceerde boek ‘Wiens Europa wint’ te herschrijven. Zijn nieuwe boek ‘Europe’s hearts and minds’ zal volgend jaar uitkomen.