De Stadsdorp Kunst en cultuurgroep neemt je mee naar het nieuwe wonen van de 50er jaren in het Van Eesteren Paviljoen met een wandeling en rondleiding naar de modelwoning op donderdag 18 april 2019. 

Het Van Eesteren Museum beschikt over een paviljoen aan de Sloterplas en een volledig ingerichte jaren ‘50 museumwoning aan de Freek Oxstraat, op ongeveer 10 minuten lopen van het paviljoen. De buurt is een levende getuigenis van de idealen van de wederopbouw.

Aanvang:
Op donderdag 18 april om 14.00 uur (of iets eerder) verzamelen we in het Paviljoen waar de tentoonstelling Rijke eenvoud, interieurs & objecten uit de wederopbouw te zien is. Iedereen bekijkt deze tentoonstelling op eigen gelegenheid.

Om 14.30 uur wandelen we met een gids naar de 50er jaren museumwoning. In de woning mag je alle laadjes opentrekken, op en aan de meubels zitten om wonen in een jaren ‘50 huis echt te beleven. De gids vertelt je over het nieuwe wonen na de tweede wereldoorlog in Amsterdam en Stichting Goed Wonen. Deze rondleiding duurt 1,5 uur. Terug bij het Paviljoen drinken we nog een kop koffie of thee.

Praktische informatie:
Adres en route
Van Eesteren Paviljoen:
Noordzijde 31 (tegenover BP Sloterplas)
1064 GV Amsterdam
Voor meer informatie zie de website van Eesteren museum 

Tram 13, uitstappen bij de Burgemeester Rendorpstraat. Vanaf daar is het circa 5 minuten lopen naar het Van Eesteren Paviljoen. (reken tenminste op een half uur reistijd).

Kosten museum en woning: Met Stadspas 10 euro, anders 12,50 euro. Er zijn 10 plekken gereserveerd, meer aanmeldingen op basis van beschikbaarheid. De 10 beschikbare kaartjes zijn inmiddels gereserveerd. Voor een plekje op de wachtlijst via de email aanmelden bij Debora. Of als de link niet werkt via stadsdorpgrenst@gmail.com

Meer informatie:
Het Van Eesteren Museum laat je kennismaken met het erfgoed van Cornelis van Eesteren (1897-1988). Zijn vernieuwende ideeën over hoe een stad eruit moest zien, braken met het traditionele gesloten bouwblok met doorlopende straatwanden. In Slotermeer is nog goed te zien hoe hij in de jaren van schaarste na de oorlog kans zag iedere Amsterdammer een goede woonomgeving te bieden.



In de Museumwoning ervaar je hoe het dagelijks leven er uit zag in een moderne gezinswoning in de jaren vijftig. Stoken met een kolenkachel, bellen met een bakelieten telefoon in de gang en koken in een Bruynzeel-keuken: je voelt en ruikt het leven tijdens de jaren van de wederopbouw.
De modelwoning is ingericht volgens de principes van de Stichting Goed Wonen.



Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Veel uitgangspunten hiervan zijn in de woning terug te zien, van een efficiënt uitgedachte plattegrond tot een uitschuifbare snijplank, een functionele kastindeling en pannen die ook als dekschaal konden dienen.