.jpg)
Op 7 maart 2025 verzamelden zich 60 Stadsdorpers en buurtgenoten om het verhaal te horen achter de vermaarde banketbakkerij op Vijzelgracht 15. Stadsdorper en interviewer Stef hoefde Holtkamp alleen maar af en toe zachtjes bij de les te houden, want Cees vertelt graag en veel. Over de keuze voor Amsterdam in 1969 (vanuit Schipluiden) en zijn liefde voor de stad. Hoe Petra op zijn pad kwam, de dochter van zijn hospita. En over de weekendjes Parijs met de inspirerende Franse patisserie.
Over de etalageruit met naamschildering die vier keer sneuvelde en pas heel bleef zonder belettering. Over het prachtige interieur uit 1928 dat tevoorschijn kwam toen het pand eenmaal eigendom werd. Over de buren, het illegale bord ‘Hofleverancier’, de verwerving van belendende percelen, en de bekende Nederlanders die vaste klant waren zoals Simon Carmiggelt. Over kleindochter Stella met wie hij talloze bakfilmpjes maakte op Foodtube.
Over de de croquetten, de sterkgeurende bouillon van garnalenpellen en de zoektocht naar het optimale paneermeel, uiteindelijk gemaakt van de kapjes van wit casinobrood dat overblijft in de tostifabriek.
Echtgenote Petra ‘jij zou niks zeggen’ vult aan, over de cheesecake die pas na 3 jaar in de smaak viel (en nu niet meer weg te denken is) en de mensen uit de buurt die voor een echt bijzonder feest gebak komen halen, ook al is het duur.
Een mooie avond, dankzij een bevlogen banketbakker, een kundige interviewer en de lichtbeelden die stadsdorper Petra verzorgde. Om thuis na te genieten volgt hier het recept van meringues (Cees Holtkamp ‘De Banketbakker’, pagina 209).
MERINGUES
3 eiwitten
mespuntje zout
150 gram fijne tafelsuiker
100 gram poedersuiker
Verwarm de over voor op 110 graden C.
Klop het eiwit stijf met het zout. meng daarna, met de mixer op halve kracht, heel geleidelijk de fijne suiker erdoor. Spatel als alle suikerkristallen zijn opgelost voorzichtig de gezeefde poedersuiker erdoor.
Spuit met een spuitzak - of schep met een eetlepel - hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de meringues 40 minuten in de voorverwarmde oven.