Tijdens de afgelopen 20 jaar maakte euforie plaats voor crisis en malaise, gevolgd door herstel en een nieuw gevoel van urgentie. Europeanen worden geconfronteerd met grote mondiale uitdagingen en agressieve concurrentie, en zullen alles moeten doen om controle te behouden over hun toekomst.

Om Europa’s soevereiniteit te verdedigen is de EU het aangewezen instrument, maar het is een instelling die fragiel is en draagvlak vereist. Waar en hoe worden beslissingen genomen?
De huidige structuren en instituties hebben grote moeite met veranderingen zoals de digitale revolutie.

De samenleving verandert ‘bottom-up’; burgers nemen het initiatief en bestuurders volgen. Burgers werken niet met cijfers en berekeningen maar op basis van idealen, bezorgdheid, waarden of emoties. Ze willen verhalen horen van leiders die ze vertrouwen. Voor hen is Europa niet de EU, maar de landen, regio’s en steden waar ze wonen, met belangen die over staatsgrenzen heen reiken. De vraag is hoe mensen in Europa reageren op de grote veranderingen om hen heen: met berusting of vechtlust, met apathie of echte vernieuwing.

Dr. Joop de Vries werkte na zijn promotie jaren bij Shell onder meer als hoofd van de afdeling die wereldscenario’s ontwikkelt. Nadien was hij werkzaam bij sociaal-culturele onderzoeksinstituten in Parijs en Heidelberg, waar hij zich toelegde op strategie-ontwikkeling. In 2006 publiceerde hij ‘Wiens Europa wint?’, een toekomstverkenning waarin sociaal-culturele veranderingen de hoofdrol spelen. Momenteel werkt hij aan een update hiervan, met de titel ‘Europe’s Hearts and Minds’.

De avond is voor Stadsdorpers gratis en voor hun introducés is de bijdrage € 5,-.
Na afloop van de lezing kun je vragen stellen, en drinken we samen nog een drankje.

Geef je op: stuur een email naar stadsdorpgrenst@gmail.com

Datum: donderdag 17 oktober
Locatie: zaal Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 218 B
Tijd: 19.30 – 10.00 uur.