De thema-avond ‘Hoe woon ik over 5 jaar?’ die we in mei wilden organiseren kan nu niet doorgaan. Maar veel informatie over deze avond ligt al klaar en de enthousiaste sprekers stonden in de startblokken. We hopen dat in het najaar deze avond alsnog kan plaatsvinden. Dat horen jullie bijtijds.
Nu is er wél tijd om na te denken over het thuis blijven wonen. Voldoet je woonomgeving nog en ben je voorbereid op de toekomst? Wat kun je verbeteren en waar kun je je alvast in verdiepen?
Over drie thema’s willen we nu alvast een korte introductie geven.

Nieuwe woonconcepten in Amsterdam.
In het hart van de Houthavens verrijst Life, een woonconcept met koop-, sociale- en vrije sector huur appartementen voor betrokken 60+ ers.
Meer informatie is te lezen op de website van Leven in Life.De bouw van De Nieuwe Plantage, beter bekend als Sint Jacob is gestart. Aan de Plantage Middenlaan verrijzen 325 levensloopbestendige appartementen en een verpleegafdeling.
Meer informatie is te lezen op de website De nieuwe Sint Jacob.Tussen Marnixstraat en Singelgracht, op de Groenmarkt, verrijzen 2 nieuwe gebouwen. Deze wooncomplexen zijn niet specifiek ontwikkeld voor senioren, maar comfortabel wonen is ongetwijfeld het uitgangspunt. Bekijk de website Groenmarkt Amsterdam voor meer informatie.

Ervaarwoning
Technologie kan ouderen helpen om zelfredzaam te blijven én om contact te houden met de eigen omgeving (familie, vrienden, buren, mantelzorgers, huisarts). Denk aan slimme hulpmiddelen zoals een digitale deurspion, senioren tablet, persoonlijke alarmering, sociale- en huishoudrobots of sensoren in huis die je leefpatroon meten.
In Den haag is een ‘ervaarwoning’ waar je kennis kunt maken met ruim negentig toepassingen die kunnen helpen langer zelfstandig te blijven wonen. In aanloop naar de thema-avond zullen Marita en Debora te zijner tijd daar een bezoek brengen en verslag doen. Nu alvast meer weten? Bekijk de website Wijenizi.nl.

Thuis blijven wonen met aanpassingen
Prof.dr. Rudi Westendorp over langdurige zorg, verzorgingshuizen en goede zorg thuis. Langer en gezond thuis blijven wonen vergt inzet.Interessante hulpmiddelen.
Losse tussentrede voor een trap. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Easysteppers.Wooncoöporatie
Een nieuwe trend is de regie in eigen hand houden.
De Regie is adviseur en ontwikkelaar van bouwprojecten voor met name particuliere opdrachtgevers. Ook in Amsterdam zijn zij bezig om een groep bewoners te helpen met het realiseren van een wooncoöporatie met individuele appartementen. Zij hebben een duidelijke rol gespeeld in ruim 200 woonprojecten in het land. Een van de projecten was het ombouwen van de voormalige bibliotheek Het Boekhuis in Amersfoort tot generatie-bestendige woningen. Marcel Kastein, een van de oprichters komt op de thema-avond deze werkwijze toelichten.
Marita en Debora bezochten twee van de initiatiefnemers en bewoners van het Boekhuis. Barbara Bastiaansen en Jan Uijen vertelden over het realiseren van het project en hoe er nu gewoond wordt. Samen met De Regie hebben ze dit project van de grond gekregen. Kan zo’n woonproject in Amsterdam ook van de grond komen? Waarom niet? Lees er meer over op de website van De Regie.