De museumclub bezocht op 1 december 2016 het Stadsarchief. Drie fotografen, totaal verschillend werk. Een bezoek dat zeer de moeite waard was.

We worden dagelijks geconfronteerd met fotografie, vinden het doodgewoon. Krijgen beelden van over de hele wereld op ons netvlies.

Toch is het nog niet helemaal zo lang geleden dat er voor het eerst foto's te bewonderen waren. Beelden van bijvoorbeeld Amsterdam hoe het Damrak er toen uitzag. De Dam (met Naatje) waardoor je de toenmalige rust te zien kreeg, etc. Het moet voor de mensen die in die periode leefden een wonder geweest zijn.

En toen wij met onze museumclub op 1 december j.l. door het Stadsarchief dwaalden en veel foto's konden zien, kwam de bewondering weer naar boven. Interessant was het om op een totaal verschillende wijze het gebruik van een fototoestel te zien.

Fotograaf Olie bijvoorbeeld maakte al duidelijk beeldreportages en stond in een sterk kontrast met het werk van Eilers. Dat waren bijna Monet-achtige schilderijen, vol van sfeer.

Misschien wel een van de bekendste was Breitner, die als eerste (?) zijn foto's gebruikte als basis voor zijn schilderijen. Iets dat vandaag de dag heel normaal is.

Drie namen, totaal verschillend werk. Ook hingen er veel foto's van situaties zoals er door velen toendertijd gewoond werd, ze werkten, de in een studio gemaakte "familiekiek".

Eigenlijk te veel om op te noemen. Kortom een bezoek dat zeer de moeite waard was. Stadsarchief >>

Op donderdag 26 januari gaan we naar het Multatuli museum. Info volgt. Als je mee wilt gaan, meld je dan aan bij Debora.