De tentoonstelling Modernism: in print. Dutch graphic design 1917-2017 is zeer de moeite waard en onze rondleidster inventariseerde eerst hoe sterk betrokken onze stadsdorpers zijn met grafisch design. De expertise van onze groep was niet mis en ook daardoor werd het een leuke en leerzame rondleiding, aangevuld met kennis en expertise van onze leden.
Van de eerste vormgeving uit het begin van de 20ste eeuw met beroemde namen van moderne ontwerpers tot de allerlaatste design van nu was het een boeiende expositie.
Aansluitend dronken we nog een glaasje bij Kunstenaarsvereniging Arti e Amicitiae aan het Rokin. De sfeer daar gaat terug naar de tijd van Berlage. Tijdgenoot van de Stijl maar oh zo anders.
----
Honderd jaar na de oprichting van de kunstbeweging De Stijl biedt deze tentoonstelling voor het eerst een overzicht van de Nederlandse grafische vormgeving die onder invloed van De Stijl en de buitenlandse avant-garde ontstond.
Voor deze tentoonstelling is geput uit de eigen collecties, met name de Typografische Bibliotheek en de vele ontwerpersarchieven die de Bijzondere Collecties beheren.
Met drukwerk en uniek archiefmateriaal als originele schetsen en ontwerpen laat de tentoonstelling zien hoe het modernisme ons dagelijks leven lange tijd visueel domineerde met uiteenlopende grafische uitingen, van huisstijlen en affiches tot postzegels en fotoboeken.
Vertegenwoordigd zijn onder anderen de ontwerpers Piet Zwart, Dick Elffers, Jurriaan Schrofer, Wim Crouwel en Experimental Jetset. Met buitenlandse handboeken en letterproeven, en met sleutelwerken van ontwerpers als El Lissitzky, Jan Tschichold en Karl Gerstner biedt Modernism: in print context aan de Nederlandse bijdrage aan het modernisme.
----