Het bezoek aan het Witsenhuis op woensdag 26 februari 2020 gaf een kijkje in het leven van Willem Witsen en tijdgenoten rond het eind van de 19e en begin 20ste eeuw. De inrichting van het huis is nog authentiek, de tijd is er stil blijven staan en ademt de sfeer van de laatste bewoners. Vrijwilligster Margje leidde leden van ons Stadsdorp rond in twee kleine groepjes en vertelde over vele persoonlijke verhalen van Witsen en zijn echtgenote.

De schilders Breitner en Isaac Israels woonden en werkten ook tijdelijk in het pand. Aan de wanden hangen ook werken van deze schilders. De fantasie ging met ons aan de loop; zou Breitner de sofa in de kamer gebruikt kunnen hebben voor het schilderen van de ‘kimonomeisjes’. Uit laadjes en kastjes kwamen persoonlijke attributen zoals bijvoorbeeld Witsen’s laatste paspoort.

Een boekenkast vol boeken van de 80’ers en een uitgebreide collectie van “De Nieuwe Gids” onder de redactie van Willem Kloos, die daar ook geregeld over de vloer kwam. De vele foto’s gemaakt door Witsen zijn inmiddels ondergebracht in het Rijksmuseum.

De weduwe Marie Witsen-Schorr heeft na haar overlijden het huis en de inboedel nagelaten aan het Rijk. Uit deze nalatenschap kan nog steeds het onderhoud betaald worden. Daarnaast geeft het huis onderdak aan drie aankomende schrijvers die daar gedurende een bepaalde periode, kosteloos, kunnen wonen en werken. Een mooi stukje cultureel erfgoed.

De volgende rondleiding staat gepland op donderdagmiddag 9 april om 15.00 uur. We bezoeken dan de tentoonstelling Vondeling. De aalmoezenierswezen van Amsterdam in het Stadsarchief. Hou de website in de gaten voor de informatie.