De Stadsdorp Boekenclub bespreekt op dinsdag 29 oktober 2024 het boek De tienduizend dingen van Maria Dermout in het Ambassade Hotel.

Een meesterwerk uit de Nederlands-Indische literatuur met een internationale klassieke status.

Een Moluks eiland in de nadagen van de Nederlandse kolonisatie. Felicia, ‘mevrouw van Kleyntjes’, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai. Met weemoed maar berustend in haar lot herinnert ze zich de doden en de levenden, en ziet ze een veelvoud van dingen aan zich voorbijgaan – van de kleinste voorwerpen, de schelpjes van het strand, tot de omringende mensen. Meer dan alleen een levendig portret van een voorbije tijd is deze roman een tijdloze verkenning van de menselijke conditie.

Helena Anthonia Maria Elisabeth Dermoût-Ingerman (Java 1888 – Den Haag 1962) was een Nederlands-Indische schrijfster. Bij haar geboorte was de familie Ingerman al vier generaties lang gevestigd op Java. Enkele maanden na haar geboorte overleed haar moeder, die zij dus nooit gekend heeft. Van 1900 tot 1905 verbleef Maria in Nederland om het gymnasium in Haarlem te volgen. Daar ontmoette zij de geoloog Aldert Brouwer, met wie zij haar hele leven bevriend zou blijven. In 1907 trouwde Maria met Isaac Johannes Dermoût.

Enkele romans en verhalen geschreven door Maria zijn:
Nog pas gisteren
De tienduizend dingen
Spel van tifa-gongs
De juwelen haarkam
De kist en enige verhalen
De sirenen