Het boek vertelt het verhaal van een vrouw die wordt geconfronteerd met zowel haar eigen geschiedenis als die van Suriname en Nederland. Leden van de Stadsdorp boekenclub bespreken Scheurbuik van Annette de Vries op woensdag 25 maart 2020 in de Writers Lounge van het Ambassade Hotel.

De drieëndertigjarige Lucia Mac Nack keert naar Suriname terug om haar ernstig zieke vriend Miquel Del Prado bij te staan. Zij wordt opgenomen door zijn familie, naast wie zij tot haar vertrek naar Nederland woonde.

Terwijl haar komst het leven van de familie Del Prado in een stroomversnelling brengt, raakt Lucia bevriend met de eenzame, excentrieke Carmen en voelt zij zich aangetrokken tot de rokkenjager Pedro.

Pendelend tussen Miquel, die op de afgelegen boerderij bij zijn bejaarde oom Ferdinand inwoont en Carmen, die een statig koloniaal huis aan de Suriname-rivier bewoont, ontdekt Lucia dat haar verleden zowel afstand als geborgenheid heeft teweeggebracht.

Annette is de dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Op tweejarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders terug naar Suriname. In 1969 keerde ze weer terug naar Nederland. Ze doorliep de toneelschool en de opleiding tot theaterdocent. Sinds 1995 werkt ze in de kunstsector als adviseur culturele diversiteit in de kunsten. In 2002 verscheen haar roman Scheurbuik.