We vroegen 5 Stadsdorpers die al járen lid zijn naar hun ervaringen, wat ze missen en hoe het is om ouder te worden in de drukke stad. Ook ideeën voor het Stadsdorp kwamen aan bod. Marita sprak met Lous, Ingeborg, Neil, Anthonia en Hansje. Hier volgt een kort verslag.

Er worden hieronder ook wat tips gegeven. Wie vindt het leuk om het initiatief nemen en zo’n idee op te pakken? Samen met anderen?
Mail naar stadsdorpgrenst@gmail.com.

Lous woont met veel plezier al heel lang in de binnenstad, begane grond, dus ‘Ik hoef hier nooit meer weg’. ‘Je hebt veel aan het Stadsdorp als je actief meedoet. Je doet kennissen op en kunt op elkaar letten als er wat is. Er zijn genoeg leuke dingen te doen. Op straat kom je mensen tegen en maakt een praatje. Ik ben regelmatig langere tijd weg en dan moet je er weer opnieuw inkomen, maar met bijv. jeu de boules, of bridge lukt dat goed. Het wordt wel erg druk en fietsen doe ik minder, maar lopend kom je ook ver.’

De tips van Lous:
een Telefooncirkel opzetten, voor wie mee wil doen.
Tuinadvies, helpen met snoeien of adviseren over onderhoud.



Neil vindt de kracht van het Stadsdorp dat je mensen leert kennen in je eigen buurt. ‘Je komt elkaar tegen op een vrijblijvende manier en daaruit maak je vrienden. Het is informeel en heeft ons veel gebracht. Het Stadsdorp heeft me ook veel nieuwe dingen leren kennen, de fluisterbootjes, wandelen in het Westerpark en boekentips. Eten in de Doffer is een highlight. De lezingen waren dat ook. We zijn nu als vrijwilligers een deel van de gracht aan het schoon houden. Leuk en nuttig. Ik heb workshops gegeven over Chinees schilderen en nu is de tekenclub van start gegaan. Het is leuk om ook iets bij te dragen. Wonen in de stad bevalt ons prima. Alles is om de hoek en goed te belopen.’

Neil heeft flink wat tips:
Onderaan de website een rubriek met adressen van bijv. werklui, schoonmakers etc. (die bestaat eigenlijk al ‘leden onder elkaar’) maar moet aandacht krijgen.
Thema avonden.
Smoelenboek bijv. foto met voornaam alleen voor leden bijv. via nieuwsbrief?
De telefooncirkel.

Hansje hoorde bij de eerste lichting leden, die nog bij elkaar thuis bespraken wat je van het Stadsdorp kon verwachten. ‘Een mooi initiatief. Later kom je bij het Stadsdorp ook bekenden tegen van vroeger, maar het is fijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Zeker in Corona-tijd was het goed om elkaar tegen te komen buiten. Omdat alle winkels in de buurt zijn vind ik wonen in de stad als je ouder wordt prima. Ik heb ook nog andere clubs buiten het Stadsdorp, maar ga regelmatig naar het maandagmiddagcafé. De Nieuwsbrief is handig, je hebt alle activiteiten bij elkaar. De briefkaart die je krijgt bij een ‘kroonjaar’ of ziekte is een fijne ervaring.’



Ingeborg woont ook alweer jaren in Amsterdam en maakt goed gebruik van het culturele aanbod in de stad, zoals de filmclub bij Eye, of de leesclub bij Atheneum. Ook de culturele uitjes van het Stadsdorp bevallen haar. ‘Het theatergroepje overdag met nog een drankje na, is gezellig en de museumclub die weer van start is. Via, via ben ik bij het Stadsdorp gekomen en de sfeer is goed. Het is een verrijking, zeker als je alleen bent, je komt elkaar tegen op een vrijblijvende manier. Op de koffieochtend kom ik ook graag.

Tip van Ingeborg:
Praktische informatie op de website over waar je terecht kunt of waar je moet beginnen als je zorg en hulp nodig gaat hebben zou fijn zijn.



Na jaren gewerkt te hebben in het buitenland wilde Antonia graag in de Amsterdamse binnenstad gaan wonen. Dat lukte en na enkele verhuizingen belandde ze in haar huidige appartement aan de gracht. ‘Ik woon met veel plezier in de stad, doe zelf boodschappen, maar vind het wel erg druk worden. Door de veranderingen bij het GVB zijn de haltes en aansluitingen er niet op vooruit gegaan, maar ik neem toch zoveel mogelijk de tram en bus. Na Covid is het uitgaan wat teruggelopen, sowieso ga ik ’s avonds liever niet de deur uit.
Bij het Stadsdorp kwam ik via mijn buurvrouw, en hoewel ik een solist ben, brengt het lidmaatschap me wel degelijk wat. Aan culturele uitjes doe ik graag mee, maar eten bij de Doffer is me te lawaaiïg geworden. Ik lees met veel plezier de nieuwsbrief over de wandelingen. Zo ver loop ik niet meer, maar ik geniet op afstand.’

De tips van Antonia:
Anthonia ziet ook graag weer Thema avonden terugkomen.
De Telefooncirkel en het Smoelenboek lijken haar nuttig.