Op 17 juli 2024 werd er in de Laurierboom de eerste Laurierboom Lunch Lezing gegeven. Na eerst een heerlijke Gado Gado gegeten te hebben, kon er geluisterd worden naar Mat die vertelde over zijn reis naar Namibië.

De lezing werd ingeleid met een verhaal over de oorspronkelijke bewoners die al van de vroege steentijd het zuidelijke deel van Afrika bevolkten, de San, ook wel Bushmen genoemd, en bekend o.a. door het Koisan, de taal van de klikgeluiden. Andere bewoners waren o.a. de Nama, de Herero’s, Himba, Ovahimba en Mwilu, groepen wier taal afstamt van het Bantu wat zijn oorsprong in West Afrika heeft.

Toen kwam een dramatische verandering die werd ingeluid met de Conferentie van Berlijn (Otto von Bismarck) in 1884/85 waarbij Afrika opgedeeld werd door de Europese machtshebbers en Zuid- West Afrika toebedeeld werd aan Duitsland. Er volgde een uiterst wrede bezetting waarbij de lokale bewoners uit hun gebieden werden verdreven terwijl ze hun vee moesten achterlaten. De protesten tegen de onderdrukking werden met zeer harde hand neergeslagen totdat een grote opstand in 1904 het signaal werd om het probleem van de opstanden definitief op te lossen. De Herero’s en de Nama’s werden de woestijn in gedreven terwijl de waterplekken ontoegankelijk waren gemaakt of vergiftigd. Meer dan 100.000 mensen kwamen om, een daad die door de VN is aangemerkt als de eerste genocide van de 20ste eeuw.



Na lange onderhandelingen heeft de Duitse regering in 2021 excuses gemaakt en herstelbetalingen gestart. Na de eerste wereldoorlog is Zuid West Afrika als mandaatgebied toebedeeld aan Zuid Afrika. In 1990, na een lange vrijheidsstrijd werd door de SWAPO (South-West Africa Peoples Organization) de zelfstandigheid uitgeroepen en de naam Namibië geïntroduceerd. Sindsdien is het een redelijk stabiel land. De naam Namibië is afgeleid van Namib, van de Namib woestijn, een van de oudste woestijnen ter wereld. Mat toonde foto's van die unieke woestijn, zo'n 80 miljoen jaren oud, en van de semi-desert gebieden in de omgeving. Ook liet hij  foto’s zien van het kustgebied; de Duitse architectuur van b.v. de kustplaats Lüderitz, en van een lokatie met meer dan 10.000 zeeleeuwen, de grootste van Afrika, die lokaal door een groep biologen worden bestudeert, alsmede de trek van de bultrug walvis die langs die kust komt.



Verder toonde Mat de zoutvlakte van Etosha, het iconische Nationale Park van Namibië, ooit een enorm meer maar na een tectonische activiteit afgesneden van water toevoer en verworden tot een zoutvlakte. Hier kom je grote aantallen olifanten tegen, giraffes, neushoorns, zebra’s, struisvogels, jakhalzen, leeuwen etc. en diverse antilopen soorten en talrijke vogels. Door de vele (deels kunstmatige) waterplaatsen zijn de dieren zeer goed te bestuderen. Tja en toen was de tijd op. Mat had nog meer materiaal en dat kan hij misschien bij een volgende gelegenheid tonen.