Op zaterdag 19 mei 2018 wandelde de 10 km+ wandelclub rond Overveen. 

11 stadsdorpers verzamelden zich om 10.45 uur op spoor 1 Amsterdam CS, waar we om 10.56 uur de sprinter (richting Zandvoort) namen. Bij station Overveen kregen we te maken met de ronkende motoren van de aldaar vertrekkende motorclub.

Hoewel we geen stralende zon hadden zoals bij de wandeling in april naar Marken, was er sprake van uitstekend wandelweer. We waren allen in opperbeste stemming en er werden zoals altijd velerlei wederwaardigheden uitgewisseld. Ook de actuele Amsterdamse onderwerpen, zoals de op handen zijnde opening van de Noord-Zuid Lijn op 22 juli, de opnieuw opengestelde burgemeestersvacature en de nieuwe wethouders kwamen uitgebreid ter sprake.

We wandelden langs de Joodse begraafplaats, de oude watertoren, de bleekvelden in Middenduin en hadden het genoegen een groepje wilde wisenten (waaronder een kalfje) te zien, die sinds 2007 in Kraansvlak (als eerste plek in Nederland) onder natuurlijke omstandigheden leven in een natuurgebied van 300 hectare. We liepen ook naar het wisentenuitkijkpunt, waar de wisenten regelmatig water komen drinken in het duinmeer bij het uitkijkpunt.

De wisent, verwant aan de Amerikaanse bizon, wordt ook wel de Europese bizon genoemd. Het project dat de komst van de wisent realiseerde, had meerdere doelen: o. a. beheer van het duingebied dat dicht groeide, een bijdrage aan de instandhouding van deze zeldzame, nog steeds bedreigde diersoort. Na 10 jaar is hun aantal geleidelijk toegenomen. Wisenten hebben het dichtgroeien van het terrein afgeremd. In het Kraansvlak vond een toename plaats van kortgrasvegetatie en meer variatie in graslandstructuur, wat ook lijkt te hebben geleid tot veranderingen in de insectengemeenschap.

Nadat we de eerste 6 km van onze wandeling erop hadden zitten, pauzeerden we voldaan op de historische pleisterplaats Kraantje Lek aan de voet van het steile duin De Blinkert, in Overveen. In het gelijknamige restaurant Kraantje Lek genoten we van een heerlijk kopje koffie.

In 1542 werd hier herberg Rockaers gebouwd, toen genoemd naar het plaatsje Rockaers, wat nu Overveen is, gemeente Bloemendaal. Een interessante wetenswaardigheid is dat hier tot 2007 het indrukwekkend overblijfsel van een bijzonder grote iep stond, dat eeuwenlang bekend stond als De holle boom van Kraantje Lek. De overblijfselen van de holle boom zijn in 2008 vervangen door een zeer fraai bronzen exemplaar, vervaardigd door beeldhouwer Kees Verkade. Schrijvers als Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over De holle boom bij Kraantje Lek.

We vervolgden deze heerlijke wandeling langs landgoed Elswout en bij station Overveen aangekomen, bracht de sprinter ons weer terug naar Amsterdam. Onze kilometertellers stonden op ca. 13 km.

Met dank aan de moeder van Karin die de beschrijving van deze wandeling rond Overveen in NRC Handelsblad las en aan Karin doorgaf.

Carla, bedankt weer voor deze prachtige wandeling!
De volgende 10 km+ wandeling is zondag 17 juni.



.