Op de prachtige, zonnige najaarsdag, zaterdag 17 november 2018, gingen 11 Stadsdorp wandelaars met de bus naar het Amsterdamse Bos. Genietend van de bomen- en bladerpracht wandelden we langs een aantal kunstwerken.
En wat weten we eigenlijk over dit bos? Enkele feiten;
- de aanleg van dit Bos startte in 1934 en 30 jaar later was het voltooid.
- Initiatiefnemer: Jac. P. Thijsse, onderwijzer en medeoprichter Natuurmonumenten
- Ontwerp: Jakoba Mulder (Engelse landschapsstijl, in combinatie met Duitse volksparkenstijl).
- Oppervlakte: 1000 hectare bos, open veld, vijvers en watergangen. 137 km wandelpad.
- 150 boomsoorten, 200.000 bomen, tientallen dier- en plantensoorten.
- 6 miljoen bezoekers per jaar: 40% uit Amsterdam, 27% uit Amstelveen, 17% uit de regio, 16% van elders.
Onderweg zagen we een van de twee kunstwerken van de Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem, Scheibe, die in 1996 in het Bos zijn geplaatst, in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het is een granieten beeldhouwwerk en is met uiterste precisie volgens wiskundige principes gemaakt. Het staat op een uitloper van de Heuvel.
Verderop tijdens onze wandeling bleven we nieuwsgierig staan voor het kunstwerk Hochsitz (een houten uitkijkpost, jagersstoel), van kunstenaar Dick Simonis. De Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos adopteerde dit kunstwerk begin 2017.
Dit magisch realistisch beeld is een vrijwel gesloten houten vierkanten doos, gemaakt van planken, op vier wankele, kronkelende poten, die echter stevig verankerd zijn. Het is bovenin niet toegankelijk, maar er zijn bevroren uilenballen aangetroffen, vermoedelijk van een kerkuil. Ook is er een zwerm wespen gezien. In het Bos zijn al twee zogenaamde wespenhotels, wie weet, wordt dit het derde. Waarom werd het kunstwerk later door de kunstenaar Object 4113 genoemd? Hij refereerde hiermee aan de vier poten, 1 kubus en 13 stokken.
Na een uur wandelen door het Bos pauzeerden wij voor een drankje op het zonnige(!) terras bij Chez Favié Amsterdamse Bos aan de Duizendmeterweg, waar Aline heerlijke ‘zelfgemaakte’ cake met chocolade uitdeelde!
Aan het eind van onze stevige wandeling troffen we het gerestaureerde beeld van de Stedenmaagd aan. Het beeld is 2.53 meter hoog en staat op een sokkel van cortenstaal. In de sokkel is de titel in het cortenstaal gefreesd.
De Stede(n)maagd is een personificatie van de stad Amsterdam. Zij zit op een zetel, in haar linkerhand houdt zij een schild vast met het wapen van Amsterdam, en met haar rechterhand nodigt zij wandelaars uit het park te betreden. Op 18 juni 2014 werd het geplaatst aan de Koenenkade, bij de ingang van het Amsterdamse Bos.
Na ruim 2,5 uur wandelen kwamen we uit op bij de ingang van het Bos en buslijn 247 bracht ons weer terug naar de Elandsgracht, vanwaar we voldaan naar huis gingen. De stappentellers stonden op ca. 14.000 stappen.
Carla, dank weer voor het wederom organiseren van deze prachtige wandeling. We verheugen ons nu al op de volgende wandeling op zaterdag 15 december 2018.