Baarnse bossen
Na dagen van regen stapten zaterdag 23 oktober 2021 acht wandelaars van de 10+-club van het Stadsdorp vol vertrouwen in de trein naar Baarn om een echte herfstwandeling te gaan maken in de bossen aldaar. En inderdaad, het was en bleef droog, zij het meestentijds wel flink bewolkt.
Om na de treinrit in de juiste wandelstemming te geraken, gingen we eerst maar eens koffie drinken bij café De Generaal, vlakbij het Baarnse station. Na een klein stukje kabouterpad liepen we onder een lange berceau door, ooit bedoeld om de dames niet in de volle zon te laten lopen, maar nu was het genieten van de naar elkaar toegebogen beuken en het laatste, al aardig kleurend loof.
Op een bospad hadden we een mooi uitzicht: aan de ene kant de Naald van Waterloo en aan de andere kant paleis Soestdijk; de verbinding werd gemaakt door koning Willem II, de ‘held van Waterloo’ die in 1815 van het Nederlandse volk Soestdijk ten geschenke kreeg. Ons Amsterdammers deed het natuurlijk goed dat Soestdijk in 1650 begonnen was als hofstede, gebouwd in opdracht van Cornelis de Graeff, burgemeester van Amsterdam en bewoner.
We liepen geruime tijd langs het parkbos om het paleis, zodat er ook gelegenheid was het lot van de Duitse huursoldaat Christoffel Pullmann te belichten. Overvallen door een legertje patriotten, die ongetwijfeld weinig goeds in de zin hadden met de op Soestdijk verblijvende stadhouder Willem V, weigerde hij zich over te geven. Na nog een poging tot omkoping en zijn verontwaardigde reactie ‘Ich bin ein ehrlicher Kerl’, werd hij pardoes door het hoofd geschoten. De aanval mislukte, want het garnizoen van Soestdijk was gealarmeerd en verdedigde zich afdoende. Het Rijksmuseum bewaart nog een tableau ter herinnering aan deze gebeurtenis, het doodshoofd onderaan vertoont in het midden van het voorhoofd een mooi rond gat...
Niet gedrukt door dit alles liepen we door mooie loofbossen, met alle tinten van geel en bruin en op veel plekken bijzondere paddestoelen, naar kasteel ‘De Hooge Vuursche’. Een zeer ruim bemeten landhuis dat in 1910-1912 is gebouwd door de Amsterdamse architect Eduard Cuypers, neef van de grote Pierre van Rijksmuseum en Centraal Station. Opdrachtgever was oud marine- en koopvaardij-officier Johannes Adrianus Leonard van den Bosch, die twee voordelige huwelijken sloot, eerst met een freule Rutgers van Rozenburg, die grote landerijen bij Baarn bezat, en na haar dood met een barones van Hardenbroek van Lockhorst, die schatrijk bleek te zijn. Het resultaat was landgoed De Hooge Vuursche, met een landhuis dat inderdaad kasteelachtige allures bezit. Later werd het huis hotel en conferentiecentrum.
Op een gegeven moment verruilden we de ‘echte’ bossen voor het meer parkachtige landschap van kasteel Groeneveld, met mooie waterpartijen, weilanden en schitterende doorkijkjes op verre bosranden. Een ruim bemeten bank bood ons de gelegenheid even uit te rusten en onze boterhammen op te eten. Bij het kasteel, ook weer een fors landhuis met talrijke bijgebouwen, in 1710 gebouwd voor de hugenotenafstammeling Marcus Mamuchet, troffen we een truck die koffie en chocolademelk te koop aanbood. We maakten er dankbaar gebruik van, want ons restten nog drie pittige kilometers naar station Baarn.
Zaterdag 20 november 2021 is er weer een wandeling van de 10+-club. Dan zullen we, gelet op de relatief korte tijd dat het echt licht is, dichter bij huis blijven.