De vorige Stadsdorp wandeling, eind januari, legde ons nog beperkingen op wat betreft de groepsgrootte van de deelnemende wandelaars. Maar zaterdag 26 februari 2022 konden we met ieder die maar mee wilde, 14 personen in totaal, in één groep een fikse wandeling maken in en om Naarden. En dat was niet de enige meevaller, het was ook nog eens prachtig wandelweer: een stralende zon en een voor de tijd van het jaar aangename temperatuur van zo’n 10 graden.

De trein bracht ons naar station Naarden-Bussum, gebouwd in 1926 door architect Schelling in kubistisch-expressionistische stijl, waar al na 100 meter de eerste explicatie kon volgen, op de hoek van de Prins Hendriklaan en de Wladimirlaan, kortom in het hart van het Bussumse Prins-Hendrikkwartier. Alle aanleiding dus om stil te staan bij de echtgenoot van koningin Wilhelmina, wiens voornamen voluit Heinrich Wladimir Albrecht Ernst luidden, en bij de toestand en perspectieven van de Nederlandse monarchie in het laatste kwart van de negentiende eeuw.



De tocht voerde ons verder naar Naarden-Vesting, een prachtig bewaard gebleven voorbeeld van in stervorm aangelegde vestingbouw uit de zeventiende eeuw. Grondlegger van deze vesting was de architect en wiskundige, van oorsprong een Alkmaars burgemeester, Adriaen Anthonisz. Vanaf de plek van het eerste praatje over het ontstaan van de vesting, waarbij termen als bastion, glacis en saillant de revue passeerden, hadden we een prachtig uitzicht over een in de binnengracht gelegen ravelijn. Verderop was er gelegenheid stil te staan bij het steeds kleiner wordende belang van vestingen in de latere wijze van oorlogvoeren, voor een deel bezegeld door de Vestingwet van 1874. Maar die bood ook weer de mogelijkheid aan vele steden, voorheen door hun vestingstatus opgekropt binnen een soms nog middeleeuwse omwalling, eindelijk uit te breiden. Daarbij werden de oude muren en grachten soms omgetoverd in mooie stadsparken en dat geeft ons, wandelliefhebbers, na bijna 150 jaar de gelegenheid er mooie wandelingen te maken (zoals over de Haarlemse bolwerken).



Natuurgebied Naardermeer, met voor een deel nog wordend hoogveen, was ons volgende doel. Niet alleen om er te wandelen, maar ook om op het terras (!) van café Stadzigt koffie, thee en chocolademelk te drinken, zoals altijd aangeboden door het bestuur van ons Stadsdorp, een geste die de dan al enigszins vermoeide en dorstige wandelaars elke keer met dankbaarheid memoreren. Wie Naardermeer zegt, zegt Natuurmonumenten, want die vereniging is in 1905 opgericht om het natuurgebied Naardermeer op te kopen en daarmee de snode plannen van de gemeente Amsterdam te dwarsbomen die vestiging van een vuilstortplaats in het gebied inhielden.

De kleine natuurgebieden Laegieskamp, Gijzenveen en Cruysbergen, voerden ons, via een klein stukje Bussumse heide (de overgang naar het zand) naar station Bussum-Zuid, waar wij in goed overleg de lengte van de wandeling vaststelden op 13,5 km en de trein terug namen naar Amsterdam.

De volgende wandeling zal zijn op zaterdag 26 maart 2022.