Gisèle van Waterschoot van der Gracht
Zondag 5 mei 2019 is er in het Stadsarchief een gesprek met biograaf Annet Mooij over het leven van Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht. Zij schreef het boek De eeuw van Gisèle.
Het huis van Gisèle, nu Castrum Peregrini, Herengracht 401, bezochten we in januari 2018.
Een gesprek met de biograaf van deze spraakmakende Amsterdamse levenskunstenares die tijdens de oorlog onderduikers in huis nam. Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers.
Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning.
Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie. Biograaf Annet Mooij wist door talloze archieven en interviews het bewogen leven van een bijzondere vrouw minutieus te ontrafelen. Dat ontrafelen was nodig, want de hoofdpersoon in kwestie had zelf een gepolijste versie van haar levensverhaal achtergelaten.
Aanvang 15:00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Stadsarchief, Vijzelstraat 32.