Al die Amsterdamse mensen 1970-1990
Vanaf 4 oktober 2024 is in het Stadsarchief Amsterdam de tentoonstelling Al die Amsterdamse mensen – foto’s 1970-1990 te bekijken.
Deze tentoonstelling pakt de draad op waar de eerdere tentoonstelling met foto’s uit 1935-1970 eindigde. De jaren 1970-1990 staan in het teken van stadsvernieuwing, de aanleg van de metrolijn, een diepe economische crisis en grote werkeloosheid. Nooit eerder in de geschiedenis verlieten zoveel bewoners de stad.
Dankzij geëngageerde en gerenommeerde fotografen als Ata Kandó, Koen Wessing, Maya Pejić en Ed van der Elsken zijn veel belangrijke momenten en ontwikkelingen vastgelegd. Via de jaarlijkse documentaire foto-opdrachten zijn de foto’s bewaard in de collectie van het Stadsarchief.
Het perspectief van waaruit geselecteerd wordt, is beslissend voor het uiteindelijke verhaal dat wordt verteld. Het Stadsarchief heeft daarom met een kritische blik naar de collectie documentaire foto-opdrachten gekeken: wie zijn buiten beeld gebleven, en welke verhalen bleven tot nu toe onverteld? Maar ook: welke fotoseries en verhalen zijn – verrassend genoeg of niet – wel aanwezig, en hoe een selectie te maken die eer doet aan de geschiedenis van álle Amsterdammers? Om antwoorden te vinden op die vragen, werd deze tentoonstelling samengesteld door een curatorial group: creatieve makers, kritische denkers, en (foto)historici die zich allemaal op hun eigen manier actief bezighouden met hoe geschiedenis verteld, bewaard en getoond wordt.
Op basis van onderzoek en gesprekken met geportretteerden, betrokkenen, fotografen of hun nazaten en historici geeft deze tentoonstelling de Amsterdammer van toen een stem. Bij de tentoonstelling hoort een audiotour, waarbij de geportretteerden vertellen over wat er op het moment van de foto’s speelde. Op een uitgebreide themawebsite kunnen bezoekers diepgaande achtergrondinformatie en aanvullende verhalen ontdekken. Een driedelige podcast over pension de Tijdgeest is samengesteld door Warda El-Kaddouri en Loulou Kokkedee, met script, productie en montage door Melanie Seuren en Sil Biesbroek.
Van 4 oktober tot 26 januari
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelgracht 32