De Amsterdamse grachtengordel is een monumentaal resultaat van een vernieuwende, 17e-eeuwse stadsuitbreiding

De Amsterdamse grachtengordel is een steden­bouwkundig, waterbouw­kundig en architectonisch meesterwerk. De grachtengordel is onderdeel van de grote 17e-eeuwse stadsuitbreiding die in twee fasen plaats vond. De eerste fase werd vanaf 1613 gerealiseerd en de tweede fase na 1660.

Amsterdam beleefde zijn Gouden Eeuw in economisch, politiek en cultureel opzicht. Het stadsbestuur besloot daarom tot de ontwikkeling van een nieuw gebied voor de rijke kooplieden met een aanzien passend bij een rijke en machtige handelsstad. De architectuur van de grachtenhuizen, waarvan inmiddels vele de monumentenstatus hebben, is divers en werd onder andere bepaald door rijke kooplieden. Tot op heden is deze planmatige stadsuitbreiding een voorbeeld voor andere steden.

Bezoek
Het Wereld­erfgoed Podium ligt op een centraal punt binnen de Grachtengordel Amsterdam. Ook kun je een van de vele grachtenmusea bezoeken. De grachtengordel is zowel een woon- als werkgebied, en biedt veel mogelijkheden voor wandelingen, vaartochten en bezoek aan cafeetjes en restaurants. Zie voor meer informatie www.amsterdam.nl/wereld­erfgoed.