Verslag symposium mobiliteit buitenshuis
Donderdagmiddag 13 oktober 2016 organiseerde de Ouderen Adviesraad Amsterdam Centrum een symposium over Mobiliteit buitenshuis.
Tijdens deze leerzame middag vertelden 3 leden van ons stadsdorp hun persoonlijke ervaring over dit onderwerp. Waar loop je tegenaan als je na een heupoperatie met krukken de straat op moet? Hoe kun je een sociaal netwerk opbouwen als blijkt dat er in de buurt van je nieuwe ouderenzorg woning geen voorzieningen zijn? Hoe handhaaf je je in een buurt waar zoveel fietsen en scooters op de stoep geparkeerd staan dat je je niet meer veilig voelt op straat?
Deze drie spreekster illustreerden zo duidelijk wat er schort aan de ouderenvriendelijkheid van de stad, dat geen rapport of krantenartikel hieraan kan tippen.
De Age Friendly City werd geïllustreerd aan de hand van een pilot in de Indische buurt en in Amsterdam Noord. Het Centrum van Amsterdam is, helaas, niet representatief voor dit onderzoek.
Vanuit de zaal werd voorgesteld dat in het Centrum de schouwen weer terugkomen. Een schouw is een wandeling door de buurt samen met beleidsmedewerkers van de gemeente en bewoners, waarin de problemen en obstakels langs die route worden besproken.
Bewoners weten als geen ander wat er in de buurt speelt en zij komen vaak met praktische oplossingen. Daarbij zal nadrukkelijk ook gekeken moeten worden naar de positie en mobiliteit van ouderen.
Ook de toekomst van het openbaar vervoer kwam uitvoerig aan bod. Door de komst van de Noord/Zuidlijn gaat in de stad het fijnmazige netwerk van trams en bussen veranderen. Ook haltes zullen verdwijnen. Ook hierin blijkt dat er te weinig oog is voor het effect, met name voor de kwetsbare groep van de binnenstadbewoners.
De ouderenadviesraad en stadsdorpen van het centrum slaan de handen ineen om de Mobiliteit van Ouderen in de binnenstad op de kaart te zetten. Interesse om hieraan deel te nemen, stuur een e-mailtje naar de ouderenadviesraad >>