Maandagochtend 25 november 2019 gaf Maxime van Dalen van Ergotherapie praktijk ‘Ergo Dichtbij’ tips om vallen te voorkomen. In het wijkcentrum d’Oude Stadt in de Kerkstraat luisterden 25 Stadsdorpers naar haar presentatie.

In Amsterdam alleen al vallen jaarlijks 38.000 65plussers. Met de aanpak ‘Laat je niet vallen’ maakt de GGD ouderen bewust van de risico’s. Op de website laatjenietvallen.nl staan adressen onder het kopje Trainingen, zoals Balans en Otago, en waar je die kunt volgen in Amsterdam.

In huis wordt het vaakst gevallen. Tips van Maxime:
  • let op losse kleedjes
  • heb géén haast
  • doe ’s nachts als je naar de wc moet altijd het licht aan
  • zit voordat je opstaat ’s ochtends eerst even rustig op de rand van je bed
  • trek je een lange broek aan? Ga zitten, probeer niet op één been te staan!
  • Stel op je telefoon in wie gebeld moet worden in geval van nood (een ICE contact).

Fiets
De fiets kwam uitgebreid aan bod. De diverse lage-instapmodellen, maar ook oefeningen om goed te blijven fietsen. Ook hier: heb geen haast, bereid je route goed voor, train in achterom kijken en stap op een rustige plek op en af. Koop je fiets bij een buurtfietsenmaker, die kan zadel en stuur op jouw ideale hoogte afstellen.Bewegen
Het belangrijkste blijkt: actief blijven bewegen.
Daarvoor hoef je niet per se naar de sportschool, er is dagelijks op de TV het prima op ouderen afgestemde gymnastiekprogramma ‘Nederland in beweging’ van 9.15 tot 9.30 uur op NPO1.
Wil je op een ander tijdstip meedoen? Op NPOStart kijk je alle afleveringen wanneer het jou uitkomt.
Kijk op het Claverhuis aan de Elandsgracht 70, dat biedt wekelijks een keur aan bewegingslessen aan zoals: Bodyfit; Gymnastiek 60+; Aerobics; Yoga etc.

Aan het eind was er een kleine quiz, waaruit bleek dat we natuurlijk goed hadden opgelet. Maar ook door flink wat herhalingen in de geprojecteerde teksten blijven we nu hopelijk allemaal wat beter in balans.