Veiligheid op internet; wat kun je zelf doen ?
Dinsdagmiddag 25 april. Met 15 stadsdorpers was het achterzaaltje van buurtcentrum d’Oude Stadt maximaal gevuld. Ellis Uhrlep en Jan Herps, vrijwilligers die o.a. cursussen geven bij Seniorweb, maakten ons wegwijs in het veilig gebruik van internet.
Hoe herken je ‘phishing’ mails; nepmails van banken; wat voor sporen laat je achter op internet; hoe ga je om met cookies en wat is een goed wachtwoord, waren onderwerpen die allemaal aan bod kwamen. Je computer en iPad beveiligen met een virusprogramma en dit ook regelmatig updaten is de eerste stap naar veilig internet.
Het was erg verhelderend en soms confronterend te zien hoe naïef we soms nog zijn. We maken op vakantie soms te gemakkelijk gebruik van gratis internet in café’s, de trein of andere openbare plek, zonder dat we ons bewust zijn van de risico’s.
Op handige websites zoals fraudehelpdesk.nl kun je voorbeelden vinden van nepmails en deze ook melden als je ze gekregen hebt. In ieder geval: nooit openen als je het niet vertrouwt en vooral nooit op links klikken in dit soort mail.
Over wachtwoorden vertelde Ellis hoe snel ze achterhaald kunnen worden door kwaadwilligen. Gebruik minimaal 8 tekens en liefst een jou passende zin waarvan je bijvoorbeeld de eerste letters van de woorden gebruikt, afgewisseld met hoofdletters en aangevuld met leestekens. Dat is makkelijker te onthouden en gebruik daarvan meerdere varianten als wachtwoord voor verschillend gebruik.
Het was een nuttige middag vol handige tips en duidelijke voorbeelden van wat je wel en niet moet doen op internet. Seniorweb richt zich vooral op ouderen, op hun website vind je tips en cursussen, dus wil je je verder verdiepen in het gebruik van computer en iPad, zij helpen je ‘Digitaal fit’ te worden.