Op de zonnigste dag van de week, zaterdag 21 augustus 2021, togen zestien enthousiaste Stadsdorp wandelaars met de trein naar station Bussum-Zuid, het begin- én eindpunt van de augustuswandeling.

Na een pad met talrijke struiken met rijpe bramen kwamen we bij de Bussumerheide, waarop de hei in volle bloei stond. Gelukkig was daar ook café Heidezicht om de alom levende koffiebehoefte te bevredigen. Na verder van de hei te hebben genoten, bereikten we natuurbrug Crailo, een passagemogelijkheid voor reeën en ander wild over het spoorwegemplaçement Crailo en de snelweg A1, waar wij over een apart pad de zelfde oversteek konden maken.



Inmiddels was het landschap veranderd: niet meer de uitgestrekte heidevelden, maar besloten loofbos, dat evenwel plotseling plaats maakte voor een zandafgraving waar vlonders ons over moerasachtige grond en water voerden.

Via het loofbos van landgoed Spanderswoud kwamen we in ’s-Graveland, waar in 1636 een groot aantal (nog te ontginnen) kavels werd uitgegeven, opgekocht door rijke Amsterdamse kooplieden die er eerst een boerderij lieten bouwen en later prachtige landhuizen. Staande voor boerderij Stofbergen was het tijd voor een kort historisch exposé verteld door Huub Derk, waarin o.a. werd gewezen op een monumentale zevenarmige linde uit het tweede kwart van de 18e eeuw. Een boom die al in die tijd zo veel indruk maakte dat hij de ‘zevenprovinciënboom’ werd genoemd. Ook was er een prachtig doorkijkje op een eveneens monumentale eik en landhuis Jagtlust.



Over een paar andere ’s-Gravelandse landgoederen bereikten we ten slotte de heide van de Fransche Kamp en kregen we - na ruim 12,5 km wel een beetje tot onze opluchting - de watertoren in het oog die op een steenworp afstand staat van station Bussum-Zuid.



Weer een afwisselende wandeling achter de rug, begunstigd door mooi weer en met mooie uitzichten en af en toe aanleiding tot historische bespiegelingen.

De volgende wandeling is op zaterdag 25 september.