Tien wandelaars van de 10+ groep van Stadsdorp Gracht en Straatjes verzamelden zich op zaterdag 25 juni 2022 bij de beginhalte van tram 26. We lieten ons meevoeren naar het eindpunt en waren toen op het Haveneiland van IJburg.



Bij de haven eerst maar eens wat eigentijdse geschiedenis doornemen: in 1999 is gestart met de eerste fase van dit grote uitbreidingsplan van Amsterdam, de aanleg van de kunstmatige eilanden Steigereiland, de Rieteilanden en Haveneiland. Daaraan was overigens in 1997 een correctief referendum voorafgegaan dat die aanleg uit vermoedelijk milieu-overwegingen juist afwees.
Gelukkig voor de huidige bewoners van IJburg was de opkomst echter te laag om het referendum geldig te doen zijn. Aan de noordzijde van het Haveneiland liepen we in westelijke richting langs het IJmeer, zodat we zicht hadden op het vuurtoreneiland, Durgerdam en in de verte de afgeknotte toren van Ransdorp en op de zeer lange rose bank eens konden filosoferen over de oorsprong van het IJ.



Via het Steigereiland gingen we, nadat we eerst koffie hadden gedronken bij de Vrijburcht, naar de Diemerzeedijk, waarvan de oorsprong al dateert uit de 13e eeuw. De Nesciobrug, een ontwerp van Jim Eyre, over het Amsterdam-Rijnkanaal, dit jaar precies zeventig jaar geleden geopend, voerde ons vervolgens langs het Science Park en zo kwamen we in het Flevopark. Ook van dit park was natuurvorser Jac. P. Thijsse de initiatiefnemer, hij ijverde al vanaf 1908 voor de aanleg van een park tussen de toenmalige joodse begraafplaats en het Nieuwe Diep. Het duurde echter nog tot 1928 voor daadwerkelijk met de aanleg werd begonnen.

Door de monumentale toegangspoort tot het park, het jaartal 1770 op de zuilen is wat misleidend, maar de poort stond oorspronkelijk bij de Muiderpoort aan de oostelijke stadsgrens van Amsterdam, betraden we de Indische buurt. Na een stukje Dappermarkt te hebben gezien en de Linnaeusstraat te zijn overgestoken, bevonden we ons op het verrassend mooie en rustige Kastanjeplein. Bij Oosterpark 76 was er gelegenheid te wijzen op het huis dat schilderes Jeanne Bieruma Oosting bewoonde en een lans te breken voor haar werk en haar persoon.



Langs Tropenmuseum en Artis voerde onze weg door het Entrepotdok, waar we bij het poortgebouw aan het Kadijksplein aan het denken werden gezet over de vraag wanneer de pakhuizen met talrijke plaatsnamen konden zijn gebouwd. Het entrepot was de plaats waar goederen, tussen plaats van herkomst en plaats van bestemming, konden worden opgeslagen zonder dat inklaring nodig was en dus zonder in- en uitvoerrechten te hoeven betalen. Via museum Nemo en de daar aangemeerde oude schepen bereikten we na 12,5 km ten slotte weer het Centraal Station.



De volgende wandeling zal zijn op zaterdag 27 augustus 2022 (juli slaan we over). Dan gaan we weer in oostelijke richting, maar dan iets verder van huis...