Zoals gebruikelijk verzamelen we bij de piano op het Centraal Station. Zaterdag 22 september 2018 neemt wandelclub 10km+ de boot naar de overkant. Met steeds het water aan de linkerhand lopen we verder door Noord.

Eerst natuurlijk langs Eye Film Museum. In Overhoeks zijn nog braakliggende terreinen en is veel industrie. Tegelijk wordt er ook druk gebouwd. Grootse woningprojecten en zelfbouwprojecten. We lopen er dwars doorheen richting NDSM  werf.

We passeren nog de ‘Neef Louis’, een grote loods met vintage meubels en spullen waar we een kijkje nemen. Bij de NDSM , tussen kleine bedrijfjes en loodsen staat een Hilton hotel en het bouwwerk van Joep van Lieshout. De koffie bij Pllek is heerlijk met een grandioos uitzicht over het water.

De pont, altijd weer een feestje, brengt ons weer naar de overkant, de pontsteiger. We komen aan bij het bekende nieuwe appartementengebouw met dezelfde naam, de omgekeerde U die we al steeds tijdens de wandeling in het vizier hadden. De meningen hierover zijn verdeeld, indrukwekkend is het wel.

Daarvandaan lopen we dwars door de nieuwe wijk Houthavens en verwonderen ons over de veranderingen hier in korte tijd. Het is geen eenheidsworst, het zijn allemaal verschillende type woningen. Hoogbouw, laagbouw en soms is het een grachtje. Je kunt al zien waar ze gegraven zullen worden zodat het water kan komen. Op veel plekken wordt al gewoond. Dat zijn de ware pioniers die het niet deert dat er ook op deze zaterdag doorgebouwd wordt.

We lopen tot aan het Theater Amsterdam en via de gezellige Spaarndammerstraat en het Westerpark terug naar ons Stadsdorp. Een stedelijke wandeling dit keer dus en nu al de wens om het volgend jaar weer te doen. Kijken hoe die buurt dan weer veranderd is. En voor wie er niet bij was, ga gerust eens kijken hoe er gebouwd wordt voor de stad.