Op zaterdag 20 oktober 2018 vertrokken we met een flinke groep wandelaars vanaf het Centraal Station naar Bussum Zuid. Het groen omringde ons al snel op het fiets/wandelpad. Dat werd gelukkig later alleen wandelpad. Het was heerlijk weer, de lucht was mooi en zoals altijd was er weer veel gespreksstof in de groep.

We kwamen aan op landgoed Bantam (het volgende komt van internet), dat pas in de 18e eeuw is ontstaan. De eigenaar van Schaep en Burgh kreeg toestemming om ook een deel van het Naarderveld te ontginnen. Er werd een landschapstuin aangelegd die ook wel Klein Zwitserland werd genoemd. Verderop ontdekte we waarom. De heuvels en de vijvers van toen zijn er nog steeds, en een kleine vallei. Ook zagen we de rechte beuken- en eikenlanen, die waren aangelegd door tuinarchtect Jan David Zocher, ook bekend van het Vondelpark.

De naam Bantam slaat op de gelijknamige Indonesische provincie. De oprichter van het landgoed was namelijk VOC’er en had zijn fortuin verdiend in het voormalig Nederlands Indië.

Na deze schone lezing door Debora liepen we vrolijk verder want een drankje zou wel smaken. Dat deden we in een fraai duurzaam gemaakt restaurant heerlijk in de zon.

Het landhuis Schaep en Burgh is sinds 1975 het hoofdkantoor van Natuurmonumenten. Dit mooie wandelgebied is te danken aan de kooplieden die zich hier permanent vestigden en prachtige tuinen lieten aanleggen. Zo dicht bij Amsterdam, zo fraai en rustig. Opeens zag ik alweer het NS-icoon en was het einde van de wandeling in zicht.

Gezelligheid kent geen tijd en dank aan Carla die ons steeds weer een ander mooi gebied rondom Amsterdam laat zien.

De volgende 10 km+ wandeling is op zaterdag 17 november 2018.