Op zaterdag 13 juli 2019 vertrokken we na hartelijke begroetingen over en weer met 13 Stadsdorpers met de sprinter naar Abcoude. Deze keer stond een van de vier nieuwe NS wandelingen op het programma, namelijk van station Abcoude naar station Weesp, een tocht van 14 km. Het was prima wandelweer, de donkere wolken trotseerden we. Aan regenkleding was gedacht, die dan ook in de loop van de wandeling dienst deed.

In deze route wandelden we langs twee rivieren: het Gein en de Vecht, die door een oer-Hollands landschap slingeren, met molens, rivieren en groene weilanden, grazende koeien, dat zeker idyllisch en schilderachtig te noemen is. We wandelden over autoluwe asfaltweggetjes maar moesten wel voor fietsers uitkijken.

Kort na station Abcoude zien we al hotel-restaurant De Witte Dame, gevestigd in het voormalige stationsgebouw van Abcoude uit 1871 dat tot 1977 dienst deed als station. Het werd in 2014 gerestaureerd. We wandelden langs een grote boerderij met mysterieuze gevelsteen en na 1,4 km komen we langs poldermolen Delphine.Hoewel we ons hadden voorgenomen om pas op de helft na 7 km te pauzeren voor een kopje koffie, lag het uitnodigende etablissement Fort Nigtevecht na 4 km langs het Gein op de route, waar we dan ook neerstreken voor een koffiepauze, aangeboden door het Stadsdorp. Klik hier voor info over Fort Nigtevecht.
Het maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, rond 1900 gebouwd, 135 km. verdedigingslinie met dijken, forten en sluizen beschermde Amsterdam. Sinds 1996 staat het fort op UNESCO werelderfgoedlijst. Er is veel natuurschoon, ruimte en rust.

Zoals we gewend zijn, werden al wandelend weer allerlei vakantie-ervaringen en plannen, verhuizing uitgewisseld en de nodige aanbevelingen van attractieve restaurantjes, interessante boeken, leuke apps zoals seek en plantsnap, tentoonstellingen. We volgden het pad en moesten twee keer over een hek klimmen dat ons allen goed afging.

Via de spectaculaire voet- en fietsbrug tussen Abcoude en Nigtevecht staken we het Amsterdam-Rijnkanaal over. Nigtevecht is een zeer rustig dorpje met een jachthaventje, ophaalbrug, de dorpskerk en monumentale huizen. Na Nigtevecht wandelen we langs de Vecht en lopen 1,5 km op een graspad door de Aetsveldsche polder naar het vestingstadje Weesp.Weesp is een bruisend stadje met het porselein museum op de tweede verdieping van het Stadhuis, veel winkeltjes, cafés en restaurants. Op 1 juli 2019 is de gemeente Weesp een ambtelijke fusie aangegaan met de gemeente Amsterdam. In Weesp namen we de kortste weg naar het station.
De diverse stappentellers stonden na afloop van de wandeling op ca. 26.000 stappen en ca. 15,5 km. Voldaan van deze mooie natuurwandeling gingen onze wegen weer uiteen.

Enkele Stadsdorpers gingen met Joke mee, om op haar uitnodiging, haar nieuwe appartement in De Makroon te bewonderen. En wederom veel dank aan Carla voor het uitstippelen van deze idyllische wandeling.

De volgende wandeling is op zaterdag 17 augustus.