Woensdag 22 november 2017 was een leerzame middag met fantastische rondleiding door Crossroads. Met 13 stadsdorpers bezochten wij de tentoonstelling Crossroads in het Allard Pierson Museum.

Onze gids confronteerde ons bij aanvang met vragen en testte onze kennis van de vroege middeleeuwen. Dat viel even niet mee, want onze kennis over de middeleeuwen was even ver weggezakt. Naarmate de rondleiding vorderde kwam gelukkig onze kennis van de geschiedenis ook weer boven.

Crossroads stelt dat cliché van ‘de donkere middeleeuwen’ bij door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en kruisbestuiving. Objecten uit buitenlandse musea creëren samen een fraaie indruk van deze periode. Ook met behulp van film en digitale beelden.

Europa kende in de vroege middeleeuwen (300–1000) een grote culturele diversiteit en uitwisseling door de vele verschillende volkeren die in beweging waren. De tentoonstelling laat de bezoekers zien en ervaren dat hierdoor in vroegmiddeleeuws Europa veel onderlinge contacten ontstonden.

De enthousiaste  gids leidde ons door de roerige tijd van de middeleeuwen in Europa en het Midden Oosten en we hingen  aan zijn lippen. Aan de hand van prachtige objecten en interactieve presentaties loodste hij ons door de tentoonstelling en ging hij ruim over de afgesproken tijd heen.

De tentoonstelling reist na 11 februari door naar Athene en Bonn.

Om 5 uur werden we verzocht het museum te verlaten, terwijl we nog lang niet uitgekeken waren. Aansluitend dronken we nog een glaasje in het volle en gezellige Café Katoen.
 
Volgende museumuitstapje is naar Museum Ons’ Lieve Heer op Solder op donderdag 21 december. Zie elders meer informatie op deze website.