Op een prachtige donderdagmiddag, 18 april 2019, was een fietstochtje van 20 minuten naar de Sloterplas meer dan een plezier. Naarmate je verder uit het centrum kwam werd het fietspad breder en de straten stiller. Het Van Eesteren paviljoen was ons doel.

Na een korte introductie over de stadsuitbreiding van de 50-er jaren gingen 10 Stadsdorpers met de gids op stap. Het ideaal van de jaren 50 van de vorige eeuw kenmerkte zich door ruimte en licht. Huizen gebouwd op de zon; duplex huizen voor de kleine beurs en ruime hoge flats met grotere appartementen voor de ruimere beurs.

Door het bomenlaantje met mooie prachtige bungalows liepen we naar de modelwoning die volgens het Goed Wonen principe was ingericht. Lichte moderne meubelen van Pastoe, Pilastro, Auping en Tomado. Een feest van herkenning.

Ook de problemen van de verloedering en wederopbouw van de wijk kwamen aan bod. De investeringen door de Gemeente Amsterdam om de wijk weer leefbaar te maken is duidelijk zichtbaar. Een leerzame middag die werd afgesloten met een kopje thee of koffie in het café van het museum.

De volgende activiteit van de Kunst & cultuurgroep zal zijn op 16 mei.