In onze tocht langs de kleinere musea van de stad bezochten de leden van het Stadsdorp op vrijdag 11 oktober 2019 dit keer het recent geopende Luther Museum. Een ware ontdekking. Na een gastvrij welkom door Sabine Tol in de mooie eetzaal van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis van de Lutherse Gemeente leidde Tonko Greve, kwartiermaker van het museum ons rond met grote kennis van zaken.

De eetzaal was ook de ontmoetingsplek voor de bewoners. Er werden kerkdiensten gehouden en er werd gemusiceerd. Het weekmenu uit 1772 staat nog op de muur geschreven. Onze rondleiding ging verder door de Administratiekamer met mooi ingerichte vitrinekasten vol oude bijbels en een originele geldkast. Aan de wand vele prenten, waaronder die van de Oude- en Nieuwe Luthersekerk.

Voor ons vooral bekend als de “Aula van de UVA” en de “Sonesta koepel”. In de smaakvol ingerichte linnen- en zilverkamer zijn de kasten gevuld met avondmaalzilver; een lust voor het oog. Oude foto’s van dames die linnen herstelden en vouwden. In de kamer van de Regentessen hangen portretten van Lutherse families met klinkende namen. De “Gang naar het heden” vertelt het moderne leven van de Lutherse Gemeente van Amsterdam.

In ruim een uur werden we vol enthousiasme en met passie meegenomen door de geschiedenis van het prachtige gebouw van een kerkgemeenschap waarvan zorg voor elkaar nog steeds een belangrijke rol speelt. Aansluitend was er nog tijd om met een kopje thee en koffie na te praten.