Maandagochtend 25 april 2016 verschenen, ondanks de stromende regen, 12 Stadsdorpers om zich door Monique in de fijnere kneepjes van het snoeien te laten inwijden.

Tijdens de koffie bij Debora met uitzicht op de druipende tuin, gaf Monique kort inzicht in haar expertise als landschapsarchitect en ervaring met tuinontwerpen. Ze had twee boeken mee: ‘Pruning’ en ‘La Taille’ over het snoeien en onderhouden van bomen en struiken.

Het voornaamste wat je je moet afvragen als je een boom of struik gaat planten is: hoe groot wordt ie eigenlijk? Hoe is mijn grond?
Zij raadde aan vooral bij gerenommeerde kwekers te kopen, omdat zij garantie geven en je goed adviseren. Een monster van je grond kun je laten analyseren bij diverse bedrijven of in Wageningen.

Veel vragen over behandeling en problemen met diverse soorten planten kwamen voorbij, waarbij veel opgehelderd werd.

Daarna gingen we de tuin in en snoeide Monique, stoer de regen trotserend, een hortensia met uitleg over het hoe en waarom.

Een deelneemster liet ’s middags al meteen weten haar eigen hortensia dezelfde behandeling te hebben gegeven, met groot succes. En een ander memoreerde de belangrijkste les die we die ochtend leerden: Eerst kijken dan doen!

Wegens de grote belangstelling gaan we in het najaar weer een snoei-workshop te houden. Houd de Agenda in de gaten.