Op 19 januari 2018 gingen Stadsdorpers naar de lunchvoorstelling Kaap Furie in Bellevue theater. Het is een speelse voorstelling over nog immer actuele thema’s.

Twee jonge vrouwen kapen een trein op 8 maart Internationale vrouwendag. Tijdens de gijzeling van de treinconducteur komt de verhouding tussen man en vrouw, qua sekse en gelijke betaling, uitgebreid aan de orde. Met mooie monologen van beide kanten.

De thema’s worden in een wervelwind van rose confetti de lucht in gesmeten.

De conducteur doet met een ‘knipoog’ opgewekt mee aan de actie - totdat het echt spannend dreigt te worden. Mede onder invloed van de buitenwereld - die via de digitale media de boel op scherp zet.

De witte vrede-zakdoeken wapperen uit de handen van de vrouwen.
De laatste monoloog was jammer genoeg ietwat onduidelijk….

-----

tekst Sara van Gennip
regie Nina de la Parra
spel Johanna Hagen, Wendell Jaspers, Leòn Ali Cifteci
vormgeving Jutta Bornemann
dramaturgie Tom Helmer

Sara van Gennip schrijft moderne mythes waarin een duivels dilemma centraal staat. Ritmisch, beeldend, zintuiglijk. Ze schrijft o.a. voor Kameroperahuis, de Tekstsmederij en Vloeken in de Kerk.

Met de tekst van jonge schrijver Sara van Gennip gaan acteurs elkaar te lijf, opgezweept door feministisch ongeduld.

‘wij willen betere mensen worden dan we waren
mensen die niet wegkijken
mensen die aan de rem trekken en zeggen:
nu is het genoeg'

Bij regisseur Nina de la  Parra zijn emancipatie, gender en etnische identiteit een rode draad. Haar fascinatie voor deze thema’s leidt vaak tot radicale consequenties op het gebied van casting en vorm. Sinds 2014 is Nina als regieassistent verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast staat ze geregeld zelf op het podium met haar eigen neo-feministische-comedy-muziekprogramma ‘THOU SHALT LOVE THY SELF’

----

De volgende lunchvoorstelling waar we naartoe gaan is op vrijdag 16 maart: Liefhebben door Laura van Dolron.

Ieder koopt zelf (online) een kaartje.
We ontmoeten elkaar rond 12:15 uur in de hal van Bellevue en drinken na de voorstelling een stadsdorp-drankje in de Smoeshaan.

Voor last-minute beslissers worden 3 extra kaarten gereserveerd. Dus mochten mensen op de dag zelf nog willen komen (en denken met een uitverkochte voorstelling te maken te hebben) dan kan dat. Zolang de voorraad strekt natuurlijk. Deze kunnen op de dag zelf tussen 11:45 - 11:55 uur via Netty, Lous of Ingeborg (in de Smoeshaen) gekocht worden.