We vroegen ons af hoe een actief lid - binnen én buiten Stadsdorp - de stille tijd beleeft tijdens de corona crisis. Hoe zij ermee omgaat, haar tijd doorbrengt en wat voor nieuwe dingen ze ontdekt.

Velen van ons werken – al lang – niet meer en zijn dus wel een beetje gewend aan ‘rustig aan’. Maar hoe is dat voor een Stadsdorper die ook daarbuiten een actief leven leidt? Carla is zelfstandig onderzoeker op het gebied van stedelijke ontwikkeling en beleid. Vooral op het gebied van toerisme.

Wat voor veel zelfstandigen nu natuurlijk een doemscenario is, het wegvallen van werk, is Carla gelukkig niet overkomen. Vlak voor de corona crisis losbarstte had zij een aantal opdrachten binnengehaald en ze kan nu goed aan onderzoeken doorwerken. Nieuw is om online, via het beeldscherm, studenten te begeleiden op de Hogeschool van Amsterdam. Dat lesgeven daar zat ze eigenlijk net goed in, maar nu moet ze overstappen op begeleiden op afstand. Spannend, maar ook leuk om te leren. Ook de activiteiten van Grachten9+ liggen niet stil, maar vergaderen doen ze vanaf nu op afstand.

Thuis werken deed Carla al langer, dus dat is nu niet anders. Veel loopt gewoon door.
Maar hoe gaat de stad zich straks ontwikkelen? Hoe gaan we het toerisme aanpakken? Met alle veranderingen komen er ook enorme kansen waar onderzoek voor nodig is.

‘Wat ik heel raar vind is dat je niet meer kunt afspreken in de Doffer of bij de Pels om wat te bespreken. Prettige cafés met aardige mensen. Of niet meer uit eten gaan met vrienden. Intussen geniet ik wel enorm van de stille stad, geen vliegtuigen in de lucht, geen toeristen en dagjesmensen op straat. Het is nu aan ons om de lokale ondernemers te steunen en te zorgen dat ze het hoofd boven water kunnen houden. En straks moeten we die buurtwinkels, cafés en restaurants flink klandizie bezorgen. Ik moet er niet aan denken dat ze zouden verdwijnen.’

‘Ik vind het moeilijk dat de wandelclub niet door kan gaan, terwijl juist nu wandelen enorm goed voor je is. Groepjes kunnen niet meer: ga alleen of samen. Wel afstand houden natuurlijk. Wandel door de stad en geniet van de schoonheid en de leegte.’

Carla ziet ook hoe de buurt leeft nu meer mensen thuis zijn. Haar tips voor deze tijd zijn:
- geniet van de stad
- ondersteun de lokale winkeliers

en blijf gezond !