het project ‘Onder de Pannen’ is een project om de groeiende groep economisch daklozen (tijdelijk) onderdak te bieden. Dit in samenwerking met de Ombudsman, Gemeente Amsterdam en o.a. woningcorporaties en uitkeringsinstanties.

Wegens een tekort aan betaalbare woningen staan in Amsterdam inmiddels tussen de 2200-3000 mensen op straat. Ze moesten hun woning verlaten door bijvoorbeeld een scheiding, het verliezen van hun baan waardoor ze de huur niet meer konden betalen, of door het overlijden van ouder.

De Regenboog Groep vond dat het anders moest en zette 'Onder de pannen' op, een project waarbij iedere Amsterdammer legaal 12 maanden een kamer kan verhuren aan een jongere zonder thuis of aan een economisch dakloze. Het woord daklozen roept helaas vaak een bepaald beeld op, maar de economisch dakloze is iemand zoals u en ik. Er is geen sprake van verslavings- of psychiatrische problematiek. Ze hebben een inkomen en slapen nu meestal bij kennissen op de bank, in hun auto of, tijdens corona in een hotel. Deze 12 maanden op een stabiele plek geeft rust en ruimte om een oplossing te vinden voor het woonprobleem. U kunt zich misschien voorstellen dat, als je iedere dag zorgen moet maken over waar je kunt slapen en douchen, het risico op grotere problemen toeneemt.

De Regenboog Groep heeft met woningcorporaties, uitkeringsinstanties en de gemeente afspraken gemaakt. Hierdoor kan iedereen die dat wil, legaal een kamer verhuren aan een dak- of thuisloze jongere (tussen 18 en 27 jaar) of aan een economisch dakloze voor een periode van maximaal 12 maanden. Dat kan met behoud van uitkering en toeslagen. Ook huurders van een sociale huurwoning kunnen meedoen. Zo kunnen mensen uit de gemeente die een kamer 'over' hebben een sociaal gebaar maken of een centje bijverdienen.
De constructie is gemaakt en er is een team opgericht dat helpt bij het afhandelen van de formaliteiten en de matching begeleidt. De huurder en verhuurder moeten natuurlijk ook bij elkaar passen.

Vanwege de hoge economische dakloosheid zoekt 'Onder de pannen' naar meer mensen die een kamer ‘over’ hebben en deze 12 maanden willen verhuren aan een stadsgenoot in nood en daarmee bijdragen aan een mooier, socialer Amsterdam én wat bijverdienen.

Meer informatie is te vinden in de pdf, die te lezen is door op deze regel te klikken.