In het Museum voor Fotografie Huis Marseille is tot 2 september 2018 de tentoonstelling: Amsterdams spul. Harold Strak maakte foto's van uiteenlopende, alledaagse objecten 35.000, allemaal opgegraven tijdens de aanleg van de Noord-Zuid Lijn.

Het begon allemaal met een gedreven fotograaf, Harold Strak, die bekendstaat om zijn bijna wetenschappelijke benadering van het medium gekoppeld aan een technisch, maar kunstzinnig geïnspireerd perfectionisme.

In 2009 begon hij nietsvermoedend aan wat zijn magnum opus zou worden: het fotograferen van de voornamelijk kleine archeologische vondsten die werden gedaan bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in het historische centrum van Amsterdam.

De tentoonstelling Amsterdams spul is gewijd aan de uitmuntende productfotografie van Harold Strak, in combinatie met de bijzondere en gedurfde vormgeving van Willem van Zoetendaal. In de tentoonstelling wordt de karakteristieke herhaling en reproduceerbaarheid van het medium fotografie benadrukt.

In negen jaar tijd werden er door de hoofdstedelijke afdeling Monumenten en Archeologie 700.000 vondsten opgegraven. Harold Strak maakte van deze uiteenlopende, alledaagse objecten 35.000 opnamen. Uiteindelijk werden er 15.000 foto’s afgebeeld in Spul: de omvangrijke catalogus van archeologische vondsten die werd uitgebracht gelijktijdig met de opening van de nieuwe Noord-Zuidlijn.

In de tentoonstelling Amsterdams spul wordt een zorgvuldige selectie uit die waterval aan spullen op een andere, bijzondere en monumentale manier uitgelicht. 

Huis Marseille, Keizersgracht 401
van 9 juni tot 2 september 2018

Meer info op de website van Huis Marseille >>